Μαθαίνοντας μια ευέλικτη ρουτίνα


μετάφραση - επιμέλεια:
Φωτεινή Μιδούχα
Ψυχολόγος, MSc, BCBA
συνεργάτιδα του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου



Αυτή η περίοδος των πολλών αλλαγών θα μπορούσε να σας προκαλέσει μια ποικιλία συναισθημάτων:
σύγχυση σχετικά με τον ιό και τις αλλαγές που επιφέρει-μπορεί να αρχίσατε διαδικτυακά μαθήματα, να φοβάστε για τον εαυτό σας και τους άλλους-φίλους και οικογένεια, να νιώσετε θυμό ή αγανάκτηση, πλήξη και ανία.

Απ’ την άλλη, θα μπορούσατε επίσης να νιώσετε λιγότερο άγχος και ανησυχία εξαιτίας ενός πιο χαλαρού προγράμματος και των περιορισμένων κοινωνικών προσδοκιών. Μπορεί να έχετε ανησυχίες σχετικά με το πως θα νιώσετε «πηγαίνοντας πίσω» στο τυπικό πρόγραμμά σας στο μέλλον.

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι κατανοητά. Οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουν μια ποικιλία συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου εξαιτίας όλων των αλλαγών και ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε την αντοχή μας και την νοητική ευελιξία μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα ευελιξίας ώστε να έχουμε έναν προβλέψιμο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κάποιον από τον χρόνο τους για να μάθουν καινούργιες ρουτίνες σωματικής άσκησης ώστε να διατηρήσουν το σώμα τους υγιές, δυνατό και ευέλικτο. Είναι μια καλή περίοδος να ξεκινήσετε μια καινούργια ρουτίνα με νοητικές ασκήσεις ώστε να διατηρήσετε και το μυαλό σας υγιές, δυνατό και ευέλικτο επίσης. νοητική ευελιξία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική ευελιξία.  Είναι μια σημαντική δεξιότητα που μπορείτε να μάθετε, εξασκήσετε και βελτιώσετε.  Όπως με όλα, όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο καλύτεροι θα γίνεστε.

Το πρώτο βήμα για να εξασκήσετε μια ρουτίνα ευελιξίας είναι η αναγνώριση. Αναγνώριση σημαίνει “απλά να προσέχεις, να δίνεις σημασία”. Να αντιλαμβάνεσαι ή να προσέχεις όταν αισθάνεσαι δυσφορία και να αναγνωρίζεις ότι προκαλείται από μία αλλαγή.


Έπειτα είστε έτοιμοι να εξασκήσετε την ακόλουθη ρουτίνα ευελιξίας:
  1. Αναγνωρίστε ότι μία αλλαγή συμβαίνει. Μπορεί να θέλετε να πείτε στον εαυτό σας «αυτή είναι μία αλλαγή» καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο έλεγχο στο πως θα ανταποκριθείτε στην αλλαγή.
  2. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και/ή πείτε στον εαυτό σας κάτι θετικό, όπως «Μπορώ να είμαι ευέλικτος» ή « το διαφορετικό δεν σημαίνει κάτι κακό».
  3. Ζητήστε από τους άλλους να σας βοηθήσουν εάν νιώθετε μπερδεμένοι για το τί σημαίνουν/επιφέρουν οι αλλαγές για εσάς και
  4. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας ή τις δραστηριότητες ώστε να δεχτείτε την αλλαγή. 

Χρήσιμα Στοιχεία 
  • Γράψτε την ρουτίνα ευελιξίας σας βήμα προς βήμα σε ένα χαρτί και κρατήστε το εύκαιρο για όταν μπορεί να νιώσετε δυσάρεστες αλλαγές.
  • Mάθετε και εξασκείστε την ρουτίνα ευελιξίας σας προτού την χρειαστείτε.
  • Ζητήστε από τον γονιό σας ή έναν δάσκαλο στο σπίτι σας να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε και να σας θυμίσει να χρησιμοποιήσετε την ρουτίνα ευελιξίας.

Σε περιόδους αβεβαιότητας, όλοι ωφελούνται από την προβλεψιμότητα!


                                                                                                    Πηγή: www.teacch.com