Γιατί είναι σημαντικό να δείχνουν τα παιδιά πριν ξεκινήσουν να μιλάνε;



από τη Φανή Μπιλιτσάκη
Λογοθεραπεύτρια στο Διεπιστημονικό Κέντρου Ηπείρου


👉 Πότε τα βρέφη αρχίζουν να δείχνουν;
Τα βρέφη ξεκινούν να δείχνουν μεταξύ 7 και 15 μηνών. Αρχικά, χρησιμοποιούν όλο το χέρι τους για να δείξουν κάτι και, τρεις μήνες περίπου αργότερα, εκτείνουν τον δείκτη για να δείξουν.


👉 Γιατί, όμως, δείχνουν;
• Για να ζητήσουν κάτι που θέλουν, για να ζητήσουν ένα παιχνίδι που δεν φτάνουν ή για να ζητήσουν περισσότερα μπισκότα.
• Για να τραβήξουν την προσοχή κάποιου – ενίοτε, τα βρέφη δείχνουν προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή κάποιου σε ένα ενδιαφέρον γι’ αυτά παιχνίδι ή για να δείξουν κάποιον που μόλις μπήκε στο δωμάτιο.


👉 Γιατί είναι σημαντικό να δείχνουν τα βρέφη;
Η ανάπτυξη αυτή της δεξιότητας καταδεικνύει ότι το παιδί έχει αναπτύξει συγκεκριμένες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Μας δείχνει ότι δύναται να τραβήξει την προσοχή κάποιου, να στείλει ένα μήνυμα, όπως και να επιχειρήσει να επηρεάσει τις πράξεις ή τις αντιδράσεις του σε οτιδήποτε το ενδιαφέρει.

Ένας άλλος λόγος που κάνει αυτή τη δεξιότητα τόσο σημαντική είναι ότι «αναγκάζει» τους ενήλικες να μιλούν για οτιδήποτε δείχνει. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνεται η κατονομασία αντικειμένων που το παιδί βρίσκει ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα το τελευταίο να μαθαίνει λέξεις.

Η δεξιότητα αυτή συνδέεται στενά με τη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν τα παιδιά να δείχνουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι γλωσσικές τους δεξιότητες μεταγενέστερα.


👉 Πως μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να δείχνουν;
Αρχικά, θα πρέπει εσείς να δείχνετε. Τα παιδιά ξεκινούν να κατανοούν την επικοινωνιακή αξία αυτής της δεξιότητας, καθώς γονείς και φροντιστές κάνουν κάτι αντίστοιχο στην καθημερινότητά τους, δηλαδή δείχνουν. Μπορείτε να ξεκινήστε διευκολύνοντας τα παιδιά με το να δείχνετε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση, όπως μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που παίζετε μαζί και βρίσκεται κοντά σας, ή ένα γευστικό σνακ που βρίσκεται σε αντίστοιχη κοντινή απόσταση. Εν συνεχεία, μπορείτε να δείχνετε αντικείμενα που βρίσκονται λίγο πιο μακριά, όπως κάτι ενδιαφέρον στην άλλη μεριά του δωματίου.

Αυτή η δεξιότητα φαίνεται ότι ενθουσιάζει τους γονείς γιατί εδραιώνει έναν κώδικα επικοινωνίας πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες λέξεις. Αυτό το προγλωσσικό ορόσημο μας προετοιμάζει για την ανάπτυξη της γλώσσας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.


📌Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να δείχνει, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας  ή σε έναν θεραπευτή λόγου.


 📍επικοινωνία - ραντεβού:
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
📞2651067320 & 6986180630