Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά έως 2 ετών να αναπτυχθούν γλωσσικά;


από τη Φανή Μπιλιτσάκη
Λογοθεραπεύτρια στο Διεπιστημονικό Κέντρου Ηπείρου▶ Ενθαρρύνετε το μωρό σας να παράγει αλληλουχίες ήχων συμφώνων-φωνηέντων, όπως για παράδειγμα "μα", "ντα" και "μπα".

▶ Ενισχύστε τυχόν προσπάθειες διατηρώντας καλή βλεμματική επαφή, ανταποκρινόμενοι με ομιλία και μιμούμενοι προσπάθειες φώνησης με διαφορετικά εμφατικά χαρακτηριστικά, όπως με το να ανεβάζετε την ένταση της φωνής σας προκειμένου να δηλώσετε ερώτηση.

▶ Μιμηθείτε το γέλιο του παιδιού σας και τις εκφράσεις του προσώπου του.

▶ Βοηθείστε το παιδί σας να μιμείται ενέργειες, όπως να χτυπάει παλαμάκια, να στέλνει φιλάκια, να χαιρετάει.

▶ Μιλάτε καθώς ταΐζετε, πλένετε και ντύνετε το μωρό σας. Μιλήστε για ό,τι κάνετε τη δεδομένη χρονική στιγμή, που θα πάτε στη συνέχεια και τι θα κάνετε εκεί, καθώς και ποιον και τι θα δείτε.

▶ Αναγνωρίστε τα χρώματα.

▶ Χρησιμοποιείστε αρκετές χειρονομίες για να προάγετε την κατανόηση του επικοινωνιακού μηνύματος.

▶ Εισάγετε ήχους ζώων  για να συνδέσετε έναν ήχο με ένα συγκεκριμένο νόημα, π.χ. "Το σκυλάκι κάνει "γαβ-γαβ".

▶ Επεκτείνετε τη φράση του μωρού σας όταν εκείνο παράγει μία μόνο λέξη, π.χ. "Εδώ είναι η Μαμά. Η Μαμά σε αγαπάει. Που είναι το μωρό μου; Εδώ είναι το μωρό μου".

Διαβάστε στο παιδί σας. Τις περισσότερες φορές, το "διάβασμα" περιλαμβάνει την απλή περιγραφή των εικόνων σε ένα βιβλίο. Επιλέξτε βιβλία που περιέχον μεγάλες και πολύχρωμες εικόνες. Ρωτήστε το παιδί σας "τι είναι αυτό" και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κατονομάζει και να δείχνει οικεία αντικείμενα στο βιβλίο.

Πηγή: asha.org


επικοινωνία:
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
2651067320 & 6986180630