Εργαλείο Αξιολόγησης ΕΔΑΛΦΑ [webinar]


📣 live webinar 

📅 Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
🕓 10:30 - 15:30
Η είσοδος στην πλατφόρμα αναμετάδοσης αρχίζει μισή ώρα πριν την έναρξη του webinar.
✖ Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων


🗣 Εισηγήτριες:
- Αντιγόνη Τρούπου 
Λογοθεραπεύτρια

- Αναστασία Γεωργίου
Κοινωνιολόγος - Ειδ. Παιδαγωγός (MSc)

✔ Πρακτική άσκηση:
Η διεπιστημονική ομάδα της ΕΨΥΠΕΑ


✔ Τι είναι το ΕΔΑΛΦΑ:
Το ΕΔΑΛΦΑ είναι προϊόν συνεργασίας της Διεπιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Ημέρας (ΕΨΥΠΕΑ)  στο Μεσολόγγι, υπό την εποπτεία της Δρ. Αγγελικής Κωτσοπούλου. Είναι ένα εργαλείο για τον καθορισμό  του επιπέδου λειτουργικότητας του παιδιού με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), και για την αυτόματη δημιουργία ιεραρχικά στόχων θεραπείας σε βασικούς τομείς ανάπτυξης. Βασίζεται σε κλίμακα εξέλιξης του τυπικά αναπτυσσόμενου παιδιού σε 9 ψυχοκινητικές λειτουργίες: Αδρή κινητικότητα, Λεπτή κινητικότητα, Γνωστική εξέλιξη, Αντίληψη λόγου, Έκφραση λόγου, Ψυχοκοινωνική εξέλιξη, Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής,  Παιχνίδι,  Άλλα. Το ΕΔΑΛΦΑ περιλαμβάνει δεξιότητες που αρκετές από αυτές δεν έχουν περιγραφεί σε άλλες κλίμακες. 
Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, ίσως και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιασθεί σε δύο διεθνή συνέδρια (IALP και INFAR) και έχει δημοσιευθεί στο Psychology Research τον Μάιο του 2014.  

Κίνητρο για τη δημιουργία του ΕΔΑΛΦΑ ήταν η ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση στο φάσμα του αυτισμού. Τα παιδιά με ΔΑΦ στην ηλικία αυτή παρουσιάζουν ειδικές δυσκολίες όπως αισθητηριακά ελλείμματα, δυσκολίες σίτισης, δυσκολίες λόγου και ομιλίας, στερεοτυπίες, που πρέπει να ταυτοποιηθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα. Το ΕΔΑΛΦΑ συμπληρώνεται από τρεις τουλάχιστον θεραπευτές διαφορετικών ειδικοτήτων, μετά από παρατήρηση από έναν έως τρεις μήνες. Οι θεραπευτικοί στόχοι  προκύπτουν άμεσα, είναι ρεαλιστικοί και μπορούν να δοθούν με ευκρίνεια στους γονείς, αλλά και στους δασκάλους,  ούτως ώστε όλοι να εργάζονται από κοινού για την επίτευξή τους.

Το ΕΔΑΛΦΑ δημιουργήθηκε για παιδιά προσχολικής ηλικίας με ΔΑΦ,  χρησιμοποιείται όμως και για παιδιά με Νοητική Υστέρηση, για παιδιά με σύνδρομο DOWN και παιδιά με σοβαρά αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή.   


✔ Περιεχόμενο της Εκπαίδευσης στο ΕΔΑΛΦΑ:
▶ Εισαγωγή στον αυτισμό. Θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από την Δρ. Αγγελική Κωτσοπούλου-Αναπληρώτρια καθηγήτρια Λογοθεραπείας που θα περιλαμβάνει σύγχρονες απόψεις και εξελίξεις στον αυτισμό καθώς και περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ΔΑΦ στις 9 ψυχοκινητικές λειτουργίες που εξετάζει το ΕΔΑΛΦΑ. 
▶ Παρουσίαση και περιγραφή του ΕΔΑΛΦΑ. Θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής περιγραφή του εργαλείου ΕΔΑΛΦΑ και της χρήσης του. 
▶ Πρακτική εξάσκηση. Για την πρακτική εξάσκηση δημιουργούνται μικρές ομάδες με επόπτη μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ΕΨΥΠΕΑ, έμπειρο στην χρήση του ΕΔΑΛΦΑ. Η πρακτική άσκηση υλοποιείται με πραγματικό σενάριο και εστιάζει στη συμπλήρωση του πρωτόκολλου του ΕΔΑΛΦΑ. Οι ιεραρχικοί στόχοι θεραπείας βγαίνουν άμεσα μετά τη συμπλήρωση του πρωτοκόλλου του ΕΔΑΛΦΑ. 
▶ Συζήτηση εφ' όλης της ύλης. 


✔ Το πρακτικό σεμινάριο απευθύνεται:
Στην εκπαίδευση του ΕΔΑΛΦΑ μπορούν να συμμετάσχουν θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων όπως: λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνιολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί, μουσικοθεραπευτές, γυμναστές και όσοι άλλοι εργάζονται σε διεπιστημονικές ομάδες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με παιδιά με νοητική υστέρηση, με σύνδρομα κλπ.   


✔ Στο σεμινάριο θα χορηγηθεί:
- το βαλιτσάκι με το Αξιολογητικό Εργαλείο ΕΔΑΛΦΑ 
πιστοποίηση χρήσης του Εργαλείου

→ Το Αξιολογητικό Εργαλείο ΕΔΑΛΦΑ θα σταλθεί ταχυδρομικά στους συμμετέχοντες πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.
Η χρέωση επιβαρύνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου.


➥ Δίδακτρα:
Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας, συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής, για να ενημερωθείτε σχετικά.


✔ Πλατφόρμα μετάδοσης σεμιναρίου: zoom

✔ Προϋποθέσεις συμμετοχής:
- PC / laptop / tablet
- Σύνδεση internet
- Προσωπικός λογαριασμός zoom (για δωρεάν εγγραφή επισκεφτείτε το zoom.us)
- Οπτικοακουστικός εξοπλισμός (χρήση ηχείων, μικροφώνου και κάμερας)

⇒ Οι πληροφορίες για τη σύνδεσή σας στο σεμινάριο θα σταλθούν μετά την εγγραφή σας σε αυτό.


❗ H προεγγραφή είναι απαραίτητη


❕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ❕ 
Συμπληρώστε ΕΔΩ την αίτηση συμμετοχής για να ενημερωθείτε
σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής σας στο σεμινάριο.

📞 6986180630
📧 edu@diepistimoniko.gr